Múzeumok éjszakája

Múzeumok éjszakája

Múzeumok éjszakája

Június 19-én megbolydul az ország, és várhatóan megint több százezer ember indul el az éjszakába, hogy betérjen valamelyik múzeumba – lehet, hogy csak egy múzeumba, az is lehet, hogy nem is csak egybe. Ahogyan mondani szokás: „ezen a különleges éjszakán feltárul a múzeumok mélye”.
A Múzeumok Éjszakája programsorozat célja évről-évre kihozni a történelem, a népművészet, a képzőművészet kincseit a hideg üvegvitrinek mögül. Váljanak a múlt tárgyai a jelen élményeivé, szólítsanak meg bennünket, beszéljenek hozzánk, meséljenek régmúlt időkről és emberekről: emlékezésnek, értékőrzésnek így van igazán értelme.
Biztos helyre menekíteni az értéket, egyben az értékek cseréjének hajtómotorjává lenni, ez a múzeumok küldetése, s a kincsek felmutatása mindazok számára, akik részesülni szeretnének abban az élményben, hogy egy mérhetetlen gazdagság örökösei. Egy mérhetetlen szellemi vagyoné, amely feldarabolhatatlan, de szétosztható. Szétosztható, de kisajátíthatatlan. Kisajátíthatatlan és kimeríthetetlen. Mindenkié, aki részesülni szeretne benne.
Juhász Ferenc így értelmezi a gyűjtemények ontológiai, létfilozófiai üzenetét A múzeumok szerelme című írásában: „Nem az idő kriptái a múzeumok! Nem a történelem halottas-könyvei! Nem a múlandóság szarkofágjai! A múzeumok éppúgy az élet jelentései, mint a természet, mint a társadalmak, mint az ember. A múzeumok éppúgy lét-önmagunkat őrzik, mint a mítoszok, az őskönyvek és az époszok. Nemcsak a természet kőzet-maradványait, a kővé-vált csontokat, tollakat, pikkelyeket, leveleket, virágporokat és koponyákat, nemcsak az ősi tegnap kő-üzeneteit őrzik, de őrzik az emberiség tegnapi-önmagát is: az álmokat, hiteket, vágyakat, mámorokat, bűnöket, önzéseket, tébolyokat, gyalázatokat, szerelmeket és halálokat.”

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat egyik fő üzenete: a nyitás. A nyitott égbolt, a nyitott határok, a nyitott elmék és nyitott lelkek átvitt értelmű szellemében.
Fogadják sok szeretettel ezt a mai színes programot, melyhez Egyesületünk tagjai szívüket, lelküket megpróbálták hozzáadni.

nights of museums
Külön köszönetemet szeretném kifejezni mindazoknak akik a kerítés festésében, udvar szépítésében részt vettek.

Fehér Imrének az épületek főbejárati ajtóinak elkészítéséért.

Zink-fal Kft-nek a felajánlását, hogy a mai napra múzeum épület homlokzat festése elkészülhetett, Csákvár Nagyközség Önkormányzatának a szükséges anyagok biztosítását.

Nem utolsó sorban pedig a mai program szereplőinek, hogy műsorukkal, kiállításukkal még színesebbé teszik a Múzeumok Éjszakáját.

Royal Band Brass fúvósegyüttesnek, Gyémánt Gospel Kórusnak fellépéséért, Lénártné Kraut Andreának, Majorné Kiss Monikának a gobelin és keresztszemes kiállítás létrejöttéért.

Major István