Gobelin és keresztszemes kiállítás

Keresztszemes

Keresztszemes

A csákvári Vértes Múzeumban különleges kiállítás nyílt a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében: keresztszemes és gobelin alkotásokat tekinthettek meg a vendégek.

A keresztszemes műveket a csákvári Majorné Kiss Mónika adta kölcsön a múzeumnak, aki foglalkozását tekintve kozmetikus, illetve grafikus, és jelenleg multimédia fejlesztést tanul.

– Tizenkét évesen kezembe akadt az édesanyám félbehagyott keresztszemes terítője, kedvet kaptam és befejeztem – nyilatkozta. –  Ekkor tanultam meg az öltéseket és a keresztszemes kézimunka fortélyait, de csak évekkel később, a gyes alatt kezdtem el újra foglalkozni vele. A férjem késő éjszakába nyúlóan dolgozik, és én is felvettem ezt az életritmust: a keresztszemes kézimunkával töltöm rendszeresen az estéimet. A keresztszemesnél nincs minta, üres anyagon kezdjük a munkát. A geometriai formák helyett ma már bonyolultabb mintákat, képeket varrok ki. Van egy számítógépes programom, amely fénykép alapján készít keresztszemes mintarajzot, ez alapján dolgozok. Nemcsak cérnát használok, gyöngyökkel is díszítem a képeket, ha illenek bele. Többször készítettem már nászajándékba, keresztelői ajándékba fénykép után varrott képeket, amelyeknek mindig nagy sikerük volt különlegességük és egyediségük miatt. Több országos keresztszemes kiállításon részt vettem már, és mindig díjjal tértem haza, 2008-ban első helyezett lettem. Örömmel tölt el, hogy a Vértes Múzeumban is kiállítják a műveimet.

Gobelin

Gobelin

A vértesboglári Lénártné Kraut Andrea, a Fővárosi Cégbíróság ügyfélszolgálati csoportvezetője a gobelin munkáit adta kölcsön a kiállításra.

– A nagymamám nagyon szépen gobelinezett, tőle sok mindent tanultam, de igazából a gyes hét hónapja alatt kezdtem el komolyan foglalkozni ezzel a műfajjal – mondta el kérdésünkre. – Előre festett kanavánon dolgozok, a híres festmények utánzatai, a virágmotívumok és a vallási témájú képek egyaránt megtalálhatók a kiállított műveim között. Különösen sok időt töltök azzal, hogy az arcokat kimunkáljam, erre a tűgobelin technikát használom, hogy a mű még a fény-árny játékot is tökéletesen visszaadja. Emlékszem olyan képre, amelyen két hét alatt varrtam ki a hátteret, a következő két hét alatt pedig csak az arcot és a kezet munkáltam. Mindenhová magammal viszem a kézimunkát, mindig ott lapul a táskámban. Budapesten dolgozunk a férjemmel, amíg ő reggelente vezet, addig én az anyósülésen varrok. Szenvedélyemmé vált a gobelinezés, és örülök, hogy másfél hónapig mások is láthatják a képeimet.

A kiállítás a nagy érdeklődésre tekintettel július végéig látogatható

Katonáné Dr. Venguszt Beatrix