Jól sikerült a csákvári fazekas nap

A csákvári önkormányzat oktatási, kulturális bizottsága, valamint ifjúsági, turisztikai és sport bizottsága egész napos rendezvényt szervezett a nagyközségben a fazekas hagyományok ápolása, a hagyományőrzés jegyében.

A fazekas napot Balsay István, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg. Színes, rendkívül szórakoztató, hiteles néprajzkutatási adatokban bővelkedő beszédéből megtudhattuk, hogy a fazekasok céhrendszere szigorú szabályok szerint működött. Vallás szerint is megosztott volt a munka: a katolikusok voltak a tálasok, a reformátusok pedig a fazekasok. Csákvár azonban nemcsak a fazekasságáról volt híres. A kolompárok – vagyis a kolompkészítők – remek munkáját a mai napig őrzi egy népi mondás: „Összecseng, mint a csákvári kolomp.”Balsay István örömét fejezte ki a rendezvény szervezésével kapcsolatban. A globalizáció miatt fontos, hogy hagyományainkat, értékeinket megőrizzük az utókor számára.
Szmolkáné Bene Ibolya, a rendezvény főszervezője a következőket mondta el:
– Szeretnénk a rendezvényt évente állandó időponttal felírni az ország fesztiváltérképére. A fazekasság hagyományait őrizve, kulturális programok és vásár körítésével csalogatjuk a jövőben is a látogatókat, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg Csákvár kulturális örökségét.

A vásározók között nemcsak fazekasok kínálták portékáikat. A gasztronómia kedvelőit színes borkínálat, a csákvári különlegességnek számító tarkedli kóstolási lehetőség, illetve kizárólag hagyományos ételeket-italokat kínáló falusi vendéglő várta. A Vértes Múzeum udvarán az Ózdról érkezett kovácsok hirdették fennhangon portékájukat, miközben újabb és újabb művek kerültek ki kezük alól. A kovácsolást az érdeklődő látogatók is kipróbálhatták. Mind a múzeumnál, mind pedig a fazekas emlékháznál gyermekprogramokkal várták a vendégeket.

Kulturális programokban sem szűkölködött a rendezvény. A Szabadság téren felállított színpadon a Gyémánt Gospel Kórus, a Face’s együttes, valamint – Hahn-Kakas István és Tombor Bea koreográfiájával – a TáncolKODÓ Táncegyüttes tagjai léptek fel. A nap sztárvendége a Csillag születik c. műsorban megismert Csikó Szabolcs volt, aki közvetlenségével és remek tánctudásával egyaránt elbűvölte a nézőket. Így nyilatkozott kérdésünkre:
– Egyenesen Münchenből érkeztem Csákvárra. Nemrég szállt le a repülőgép, és azonnal jöttem. A csákvári fellépés után még a mai napra két további településre is kaptam meghívást, és ezután megyek csak haza, késő éjjel.

fazekasnap21

Az előadót visszatapsolták a színpadra, így még ráadást is kellett táncolnia. Búcsúzásként megköszönte a sok szavazatot, amelyet a televíziós verseny során kapott, hiszen a közönség szeretete és támogatása révén indulhatott el a karrierje. A fiataloknak is üzent: arra tanította őket, hogy ne adják fel az álmaikat, hanem dolgozzanak érte, és ha elég keményen dolgoznak, meg fog valósulni az elképzelésük.

Katonáné Dr. Venguszt Beatrix