Honismereti tábor

Egyesületünk napközis tábort szervezett a múzeumban
2010. 08. 10 .- 08. 13.

Augusztus 10-én délelőtt a múzeummal ismerkedtek a részt vevők, ezután játékos vetélkedőn adtak számot a múzeumról. Ebéd után Lönhárd Edit fazekas tartott bemutatót, majd Dornyi Mihály makettjeit csodálhatták meg a gyerekek.A múzeumba visszatérve Béka Miklós mutatta be kocsi és hintó makettjeit, melyeket a tábor 3. napján eredetiben is láthattak a gyerekek. A napot rajz és makettkészítés zárta.

Augusztus 11-én a régészeté volt a fő szerep. Délelőtt Kalácska Róbert régész tartott nagyon érdekes filmvetítéses előadást, majd Kávainé Petz Ágnes keramikus mutatta meg az agyagedények sokféle elkészítését. Délután a táborozók gyakorlatban is régészkedtek. A végén szakszerű rajzokat, térképeket készítettek a megtalált tárgyakról és megtalálási helyükről.

Augusztus 12-én délelőtt Dr. Nádorfi Gabriella régész tartott nagyon érdekes előadást a csákvári ásatásokról. Ezután Györe Zsófia muzeológus néprajzi előadása következett. Ebéd után Magosi István mutatta be a lószerszám- és nyeregkészítést. A tábor a múzeumban folytatódott. Györe Zsófia vezetésével ismerték meg a gyerekek, hogyan lesz egy régi tárgyból múzeumi kiállítási tárgy. A nap egy alföldi pásztorétel, a slambuc elkészítésével és elfogyasztásával zárult.

Augusztus 13-án a résztvevők Komáromba utaztak. A Monostori erőd megtekintése után fürdés következett szintén Komáromban. A hazaérkezés után volt a táborzárás. Részletes beszámolók hangzottak el a tábor 4 napjáról. A gyerekek saját készítésű ajándékkal köszönték meg a segítők munkáját: Kiss László vállalkozónak, aki három nap ingyen biztosította a finom ebédet, az előadóknak a sok érdekes előadást, a maketteket bemutatók (Dornyi Mihály, Béka Miklós) munkáját, Lönhárd Edit és Magosi István szakmai ismertetését és a Vértes Múzeum Baráti Köre Egyesület vezetőinek, tagjainak munkáját. Nagy Sándor vállalkozó által felajánlott pizza elfogyasztása után Kunstár Béla táborvezető úgy zárta be a tábort, hogy röviden ismertette a 2011-es év táborának programját is.