Gyulai kirándulás

A Vértes Múzeum Baráti Köre Egyesület találkozót szervezett a Gyulai Városbarátok Körével.

A kétnapos tanulmányút első állomásaként a legnagyobb turisztikai vonzerejének számító Szarvasi Arborétumot tekintettük meg.

Az 1836-ban épult ipartörténeti műemléknek számító szarvasi szárazmalomban részletesen megismerhettük az ott dolgozó molnár munkáját, tevékenységét, a liszt előállításának módját, valamint a köles kása hántolását. Ez az ország egyetlen működőképes, eredeti helyén fennmaradt szárazmalma, működését 1962-ben fejezte be az országban utolsóként.

A szarvasi Hoffman utcában álló Szlovák tájház látogatásakor a kiállított tárgyakon, bútorokon keresztül a XIX. századi módos parasztcsalád életébe, hétköznapjaiba nyerhettünk bepillantást. Kamrájában eredeti koromfestés található.


Uticélunkat elérve részt vettünk a Gyulai Vigasságok gazdag programjában, megtekinthettük a Csinom Palkó, Csínom Jankó előadását, valamint megismerhettük az őshonos magyar állatok húsából készült ételeket, mint a racka, cigája, mangalica, szürke marha. Igazi különlegesség volt a bográcsban készült mangalica ételek főzőversenye. Az első napot a vár tövében rendezett R-GO koncertjével zártuk.

A másnapra tervezett találkozó a Gyulai Várasbarátokkal rendkívül gazdag programmal telt. A délelőtt egy részét az egyesület ‘főhadiszállásán’ töltöttük. A városnézés során ellátogattunk a gyulai Húsipari Történeti Kiállításra. Az itt található gyűjtemény „A Gyulai kolbász története” címmel a helyi hentesipar kézműves korszakát és a nagyüzemi termelés kialakulását mutatja be az egykor vágóhíd épületében. Majd megtekintettük a KöröspArt Galériát.

A tanulmányút hozzásegítette egyesületünket az alapszabályunkban lefektetett céljaink megvalósításához, a más, hasonló szellemiségű társadalmi szervezetekkel történő együttműködés kiépítéséhez, Magyarország más tájegységeinek múltjának, kultúrájának megismeréséhez.

Majorné Kiss Mónika