Foltvarró kiállítás

A Vértes Múzeum Baráti Köre Egyesület szervezésében csákvári munkákból nyílt foltvarró kiállítás a Vértes Múzeumban.

Kiállítás

Kiállítás

A megnyitó ünnepségen két kórus lépett fel: a Lovrek Károly karnagy által vezetett pétfürdői Napfény Nőikar, valamint a csákvári Összhang Kamarakórus Kunstár Béláné vezetésével.

A csákvári foltvarró szakkör 2004. február 24-én alakult 13 fővel, Szabó Józsefné Köntös Erzsébet vezetésével. Célja – a foltvarrás technikáinak terjesztése mellett – a jó közösségi élet és a kikapcsolódás biztosítása volt. A foltvarrók munkáját manapság is sok helyen láthatjuk, ők közreműködtek például a csákvári betlehem elkészítésében is.

A foltvarrók tevékenységére egy Patricia Everson által írt vers idézete illik legjobban:

„Van, ki kincseit bankban őrzi, vagy eldugja párnája alatt.

Az enyémek foltokba varrva gyönyörködtetnek nap mint nap.”

A csákvári foltvarrók közkinccsé tették alkotásaikat, hogy foltokba varrva gyönyörködtessenek mindenkit, aki a kiállítást – április 20-i zárásáig – megtekinti. – A Fejér Megyei Hírlap 2010. április 6-i online felületén megjelent cikke alapján.

A csákvári foltvarróknál jártak a tordasi otthon lakói

Vendégek

Vendégek

A helyi foltvarrók meghívására érkeztek, akikkel az egyik korábbi kiállításon alakítottak ki jó kapcsolatot. Azóta évente meglátogatják egymást. Az otthonban kézimunka szakkör működik, alapszinten ők is foglalkoznak foltvarrással, de a csákvári szakkör művészi munkáit csodálattal nézik. A csoport kísérője, Mocsonoki Károlyné nyilatkozata szerint lakóik nagyon jól érezték magukat. A csákvári foltvarrók egész programsorozatot szerveztek számukra, hiszen saját kiállításuk mellett a Vértes Múzeum emlékszobáit, a fazekas emlékházat és a Geszner-házat is megtekinthették. Végül vendéglátóik által készített apró ajándékokkal tértek haza, amelyhez szabásmintát is kaptak, hogy saját szakkörük keretében is elkészíthessék.

Katonáné Dr. Venguszt Beatrix