Dr. Csányi László emlékszobájának megnyitója

A csákvári születésű Csányi Lászlóra, a Magyar Rádió gyermekkórusának karnagyára emlékeztek a helyiek annál az emléktáblánál, amelyet a karnagy tiszteletére készítettek s lepleztek le szombaton.

csanyi_plakat

Emléktábla

Emléktábla

Barátai, ismerősei, a gyermekkórus volt tagjai, lánya, felesége emlékezett meg arról az emberről, aki Japántól Amerikáig ismertté tette a gyermekkórust. Giesz János polgármester büszkén emlegette, hogy Csányi László mindig megőrizte csákváriságát, s emlékeztetett: nem véletlen, hogy a karnagy lett 1999-ben a település első díszpolgára.

A 2005-ben elhunyt karnagy tiszteletére a gyermekkórus jelenlévő volt tagjai, Botka Valéria vezényletével csodás énekléssel tették tiszteletüket az emléktábla előtt.
– Vali néni, ezt a dalt már 40 éve nem énekeltem – mondta egyikük, s nevetve helyeseltek a többiek is. – Tizennyolc nyelven tanultunk meg énekelni, annyi helyen jártunk! – idézte a régmúltat Tímár Edit, szintén volt kórustag. A Vértes Múzeumban ezután felavatták az emlékszobát is, amelyben a híres csákvári férfi emlékei: régi oklevelek, emléklapok, fotók és cikkek – köztük a Fejér Megyei Napló 1929-es számai – láthatók.

Katonáné Dr. Venguszt Beatrix